Co jsou kydexová pouzdra na zbraně?

cojsoukyd

Lehkost, jednoduchost, nenápadnost a nízký profil. To jsou požadavky na pouzdra, jež si klade velká spousta lidí nosících zbraně, ať už jde o civilní veřejnost s touhou po vlastní obraně a ochraně majetku, sportovce nebo profesionály. Tyto potřeby začala v plné míře naplňovat kydexová pouzdra.

Speciální termoplast složený z akrylových a polyvinylchloridových prvků. Ty byly původně zhotoveny v roce 1965 pro interiéry letadel. Teprve až v roce 1987 koupila výrobu společnost Kydex, LLC.

cjkp1

Hlavní vlastnosti kydexových pouzder 

Pouzdra z kydexu čerpají z přínosných vlastností samotného výrobního materiálu.

  • Chemická stálost
  • Otěruvzdornost
  • Mrazuvzdornost
  • Voděodolnost 
  • Nízká hořlavost
  • Tvrdost 90 Rockwella

To jsou přednosti stavící kydexová pouzdra před ta klasická, zhotovená z kůže, látky a ostatních PVC plastů. Ty sice lze profilovat, avšak nikoliv s takovými výsledky, jakých je dosaženo při formování kydexu.

Kydex, to je především spojení originálního vzhledu, vynikající řemeslné zručnosti a záruky propracované kvality. Aspekty přesvědčující o tom, že kydex je tou ideální volbou právě pro vaši zbraň.

Taktické a skryté nošení zbraní

Kydexová pouzdra jsou nabízena ve těchto variantách vyhotovení.

  • OWB - vnější
  • IWB - vnitřní + AIWB - appendix + H/IWB - hybridní
  • Taktická/služební
  • IPSC - sportovní
  • Triggerguardy

Všechny verze jsou vyráběny z kvalitního materiálu s minimální tloušťkou pohybující se kolem čísla 2 mm. Taktické a skryté nošení, které v závislosti na konkrétním modelu pouzdra plnohodnotně pokrývá a dokonale kopíruje celou zbraň.

Kromě umístění jsou rozlišována pouzdra pro praváky a pro leváky. Výjimkou nejsou ani odlišné typy úchytů k opasku dle šířky a rozdílné druhy poutek. Volit lze z produktů, u nichž není třeba jakkoliv rozepínat pásek a přitom pouzdro jednoduše odejmete.

Kydexová pouzdra mohou být na konkrétní typ zbraně, popřípadě pro zbraň a zásobník, včetně svítilny. Omezováni nebudete ani z pohledu barevného provedení, od jednobarevných vzorů po ty maskovací.

cjkp2

Stavba kydexových pouzder

Jednou z největších dominant moderních pouzder je bezpochyby jejich dokonalý tvar. Velice detailní kopírování zbraně zaručuje, že ji při kontaktu dokážete rychle uchopit, vytasit i s odjištěním a prstem připraveným na spoušti. Spojení bezpečnosti a možnosti rychlého použití hovoří ve prospěch kydexových pouzder.

Regulovat lze svor pouzdra a správný sklon na opasku v rozmezí od 0° do 10° tak, abyste byli schopni mávnutím ruky zkontrolovat zbraň a rychle použít. Univerzální a variabilní řešení naplňující ty nejmodernější požadavky z pohledu obrany a boje.

Taktické doplňky pro skryté nošení zbraně jsou propracovány do nejmenšího detailu, od čistých hran, za něž se vám nic nezachytne, až po úmyslné navyšování pevnosti pouzdra při dosažení minimální tloušťky.

O té nejvyšší kvalitě kydexového materiálu vypovídá také to, že se těší velké oblibě střelecké komunity. Minimalistický design, jistý úchop a zabezpečení proti vypadnutí ocení určitě každý.

cjk3